3 Latihan Menulis untuk Membantu Mengurangkan Writer’s Block.

Think Like A Pro

Di dalam kelas online Neil Gaiman, beliau mengajar bagaimana beliau menghasilkan idea baru, watak yang meyakinkan, dan dunia fiksyen yang jelas.

Sangat luar biasa bagaimana sedikit tekanan dapat membantu kita melalui satu sekatan. Berikut adalah tiga latihan yang dapat membantu anda kembali ke landasan yang betul.

Teknik Pomodoro (Pengurusan Masa)

Tentukan apa yang anda mahu tulis. Ini boleh menjadi sinopsis, bab novel, atau sekadar halaman penulisan bersahaja yang akan membantu merangsang idea. Tetapkan masa selama 25 minit dan jangan berhenti menulis sehingga pemasa berdering. Akhirnya, berehat lima minit dan ulangi ketiga-tiga langkah ini, dengan mengikut masa yang ditetapkan.

Cabaran 30 minit

Tetapkan masa selama 30 minit dan tuliskan cerita harian anda. Apabila anda kehabisan masa, perhatikan apa yang mengganggu anda (fikiran, suara, gangguan). Teliti cara-cara yang boleh anda pilih untuk menghilangkan gangguan tersebut dari rutin penulisan anda. Contohnya, adakah komputer anda mengalihkan perhatian anda semasa anda menulis? Anda boleh mencuba analog sepenuhnya, dan menggunakan pensil dan pad. Cuba cabaran 30 minit yang sama sehari kemudian, gunakan teknik yang anda teliti untuk menghilangkan gangguan yang anda temui sehari sebelumnya. Ulangi proses sehingga anda menemui ruang tulisan yang sesuai.

Teknik berpura-pura anda bercakap dengan kawan

Kadang-kadang, penulis terlalu terperangkap dalam peraturan dan struktur penulisan, sama ada artikel, novel, atau karya bukan fiksyen. Salah satu cara untuk mengatasinya adalah dengan berpura-pura bercakap dengan rakan di kafe dan anda perlu mengaitkannya dengan cerita yang sedang anda kerjakan. Bagaimana anda menerangkannya kepada mereka? Sekiranya berpura-pura tidak membantu, lakukan perkara lain seperti menulis e-mel atau pesanan teks kepada rakan. Sekiranya ada yang berguna, masukkan teks ke dalam draf anda.

Selamat Mencuba!

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply