Susah Sangat ke Subjek Kimia SPM?

Puncanya semua bermula di Tingkatan 4.

JIKA asas-asas Kimia Tingkatan 4 bermasalah, maka memang Tingkatan 5 akan merangkak, terencat dan bermasalah besar. Kesannya, bila Tingkatan 5, pelajar-pelajar telah terasa bahawa mereka “dah TAK boleh carry Chemistry.”. Itu realiti yang dialami kebanyakan pelajar kita.

Kenapa? Sifirnya begini:

Jika seseorang kanak-kanak hingga remaja tidak pernah ATAU tidak boleh menunggang basikal, maka bolehkah anak itu menunggang motorsikal bila telah remaja @ belia @ dewasa? Boleh kah? Kenapa?

Maka itulah Chemistry / Kimia Tingkatan 5 @ SPM bermasalah kerana :

1- Chapter 2 Tingkatan 4 : konsep molecules Formulae, chemistry equations, 8 Formulae determination, 7 concepts if chemical reactions, understanding characteristic of elements.

2- Chapter 3 – menguasai dan memahami semua Fundamental. Applikasi ciri-ciri unsur dan adaptasi.

3- Fahami semua asas-asas Asid, Alkali, ciri-cirinya, seluruh pengiraan tindak balas Kimia serta pemerhatian ujian mengenal unsur-unsur.

Selesai TIGA perkara ini, maka 80% masalah Kimia Tingkatan 4 dah selesai dan 50% Kimia Tingkatan 5 pula menjadi sangat mudah!

Jadi untuk memahami 3 perkara di atas, pelajar-pelajar yang mengambil subjek Kimia disarankan untuk ikuti sesi pengenalan percuma untuk subjek Kimia yang bakal berlangsung di Itqan pada hujung minggu ini.

In sya Allah, sehabis sesi ini, nanti pasti hati pelajar terdetik.

“Owhhh…..I love Chemistry so much…! “.

Tak tumbuh, tak melata. Tak sungguh, takkan nak kata.

Boleh daftar di sini:

http://bit.ly/FreeRevisionTuitionSPM

Cikgu Khalid
Professional Tutor
ITQAN PROFESSIONAL TRAINING CENTRE

#tuition#kimia#aikayjay#intensive#revision

p/s : penerangan ini sengaja dibuat dalam Bahasa Malaysia untuk memudahkan majoriti ibubapa, pelajar dan netizen. Harap maklum.

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply